Muffiny bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a dodatkowo tym razem wegańskie bez dodatku krowiego mleka i bez jajek.
Polecam również Muffiny z marcepanowymi różyczkami oraz Muffiny ryżowe z czekoladą :)
Polecam również Muffiny z marcepanowymi różyczkami oraz Muffiny ryżowe z czekoladą :)
Składniki (na około 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki
- 3-4 łyżki maku
- 1/2 szklanki cukru (ksylitolu, stewii, cukru trzcinowego lub innego)
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki mleka ryżowego (sojowego, owsianego w wersji wegetariańskiej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Tak jak to bywa w przypadku muffinek przepis jest bardzo prosty. Suche składniki wkładamy do miski i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy składniki płynne. Mieszamy tylko do połączenia składników. (mogą pozostać niewielkie grudki). Ciasto przekładamy do foremek silikonowych lub do foremki blaszanej do wypieku muffinek wysmarowanej oliwą lub wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 15-20 minut w 175°C do suchego patyczka.
Smacznego :)
Muffiny przed upieczeniem. |
Muffiny po upieczeniu :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz