Orginalny przepis zawierał truskawki, ale z racji tego, że rabarbar jest jeszcze w sprzedaży, musiałam to wykorzystać i tak oto powstało chlebek (a dla mnie ciasto) bananowo-rabarbarowe. UWAGA! Ciasto jest bardzo sycące :)
Składniki:
- 180 ml mleczka kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre czyli mleczko kokosowe, cukier, jajka, sól, syrop lub miód mieszamy dość dokładnie w jednej misce. Następnie do naszej masy dodajemy rozgniecione widelcem banany, płatki owsiane i mąkę. Mieszamy do połączenia składników i na końcu dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Powstałą masę przelewamy do keksówki o wymiarach 20x10 cm (ja natomiast piekłam w foremce 13x30 wiec wyszło mi nie za wysokie ciasto). Nasze ciaso pieczemy przez 1 godzine w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz