Strony

poniedziałek, 27 maja 2013

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i innymi owocami

I kolejne ciasto z serii ciast z rabarbarem :) Dziś prezentuje ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu naturalnego. Szczerze mówiąc zastanawiałam się dość długo czy zrobić to ciasto z jogurtem czy ciasto bez jogurtu z innego przepisu, ponieważ gdy do ciasta dodamy jogurt może nam wyjść zakalec. Mnie już kilka razy wyszedł, gdy robiłam ciasta z jogurtami:P Jednak człowiek uczy się na błędach i dzisiejsze ciasto wyszło bez zakalca, a w smaku było przepyszne :D Dzięki zawartości jogurtu ciasto jest dość wilgotne i jestem pewna, że będzie dobre również kolejnego dnia :)

Polecam również Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami :)

Składniki: 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 1/4 szkl mąki do obtoczenia owoców
  • 2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230 g masła 
  • 1 szkl cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 500 gram rabarbaru + 100 gram np.truskawek lub malin
Wykonanie:
Przed wykonaniem ciasta należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę na szerokość 1 cm. Zasypujemy go 2 łyżkami cukru i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. 
W osobnym naczyniu masło z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy kolejno świeżo wyciśnięty sok z cytryny i aromat migdałowy. Ubijamy i wbijamy po jednym jajku, ucierając mikserem masę po każdym dodaniu. Dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.
Rabarbar oraz pozostałe owoce (w moim przypadku kilka mrożonych truskawek i malin) posypujemy 1/4 szklanki mąki i delikatnie mieszamy.

Ciasto wykładamy łyżką do formy o wymiarach 25x30 cm, a na wierzchu układamy owoce. 
Pieczemy w 170°C przez około 60 minut. Po upływie tego czasy należy sprawdzić czy ciasto się już upiekło, za pomocą patyczka lub wykałaczki.  Studzimy w formie a następnie na kratce.
*mrożone owoce odrazu dodaje do ciasta 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz