W sklepach można znaleźć wiele rodzajów ciastek musli, jednak gdy dokładnie przeczytamy etykietę przekonamy się że w ciastkach tak naprawdę znajduje się wiele emulgatorów, cukrów i ogrom tłuszczu. Aby zjeść dobre ciastko nie potrzeba dużego wysiłku :) Dziś prezentuje ciasteczka z musli, które są bardzo sycące bo zrobione są płatków, mąki razowej i bakalii. Do ciastek dodałam tylko cukier waniliowy, ale i tak ciastka wyszły słodkie dzięki zawartości rodzynek i żurawiny. Ciastka idealne na "mały głód" i na drugie śniadanie do kawy zbożowej.
- 0,5 szkl. mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. płatków owsianych, orkiszowych, jęczmiennych lub podobnych
- 0,5 szkl. otrębów
- 3 pełne łyżki wiórków kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szkl. pokrojonych na mniejsze kawałki rodzynek, żurawiny, suszonych moreli, orzechów lub innych bakalii
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy płatki, cukier waniliowy i wiórki. Do do masy dodajemy miękkie masło, jogurt, roztrzepane jajko i miód. Mieszamy najpierw łyżka, a później ręką. Formujemy małe kulki lub płaskie ciasteczka. Ciastka kładziemy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez ok.10-15 minut, do momentu aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Gdy ciastka ostygną, przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce na ciasteczka.
Smacznego :)
* zamiast samemu mieszać płatki i bakalie, można dodać 2 szkl kupionej mieszanki musli
Robiłam dziś i musze powiedzieć ze sa rewelecyjne te ciasteczka, na pewno bede robić je bardzo czesto 😊
OdpowiedzUsuń