I kolejne ciasto z serii ciast z rabarbarem :) Dziś prezentuje ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu naturalnego. Szczerze mówiąc zastanawiałam się dość długo czy zrobić to ciasto z jogurtem czy ciasto bez jogurtu z innego przepisu, ponieważ gdy do ciasta dodamy jogurt może nam wyjść zakalec. Mnie już kilka razy wyszedł, gdy robiłam ciasta z jogurtami:P Jednak człowiek uczy się na błędach i dzisiejsze ciasto wyszło bez zakalca, a w smaku było przepyszne :D Dzięki zawartości jogurtu ciasto jest dość wilgotne i jestem pewna, że będzie dobre również kolejnego dnia :)
Polecam również Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami :)
Polecam również Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 1/4 szkl mąki do obtoczenia owoców
- 2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 230 g masła
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropel zapachu migdałowego
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 500 gram rabarbaru + 100 gram np.truskawek lub malin
Wykonanie:
Przed wykonaniem ciasta należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę na szerokość 1 cm. Zasypujemy go 2 łyżkami cukru i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól.
W osobnym naczyniu masło z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy kolejno świeżo wyciśnięty sok z cytryny i aromat migdałowy. Ubijamy i wbijamy po jednym jajku, ucierając mikserem masę po każdym dodaniu. Dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.
Rabarbar oraz pozostałe owoce (w moim przypadku kilka mrożonych truskawek i malin) posypujemy 1/4 szklanki mąki i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy łyżką do formy o wymiarach 25x30 cm, a na wierzchu układamy owoce.
Ciasto wykładamy łyżką do formy o wymiarach 25x30 cm, a na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy w 170°C przez około 60 minut. Po upływie tego czasy należy sprawdzić czy ciasto się już upiekło, za pomocą patyczka lub wykałaczki. Studzimy w formie a następnie na kratce.
*mrożone owoce odrazu dodaje do ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz