Dziś trochę niecodzienny sernik bo bez twarogu a z dodatkiem jogurtów naturalnych. Moja siostra mi go poleciła bo znalazła przepis gdzieś na internecie. Sernik smakuje trochę podobnie do pianki lub ptasiego mleczka. Polecam nie tylko osobom będącym na diecie :)
Składniki:
Na ciasto (można bez ciasta):
- 6 łyżek otrębów nie mielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- aromat waniliowy
- 1 łyżka stewii
- 2-3 łyżki kremowego serka
- 4 łyżek mleka w płynie
Masa Sernikowa:
- 2 duże jogurty naturalne (2 x 400g)
- 4 białka
- 1/2 szkl stewii/fruktory/cukru itp
- aromat pomarańczowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki na spód mieszamy łyżką. Blachę/Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej składniki na spód sernika. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 170- 180 stopni i pieczemy spód przez 10 minut.
Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (lub jego zamiennik), aromat i budynie. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy jogurty i miksujemy na najniższych obrotach tylko chwilę lub delikatnie mieszamy wszystko łyżka.
Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto (lub jeśli bez ciasta to na wyłożoną papierem formę).
Pieczemy 40 minut w 170-180. Po upieczeniu sernika, zostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Smacznego :)
11 komentarzy:
Ja często robię wersję czekoladową tego sernika bez sera :-)
pyszności!
Bardzo fajny pomysł z tym czekoladowym sernikiem :D następnym razem go wypróbuje !
a jaka forma na ten sernik? tortownica ile cm?
Moja forma miała 21 cm średnicy :)
Pyszny wyszedł! Polecam!
Bardzo się ciesze że serniczek wyszedł :)
Świetny przepis! Robiłam już dwa razy: wychodzi również w foremkach od muffinek:) Może nie tak dietetycznie, ale ja w oryginalnej formie na spód dałam biszkopty;)
O jaką czekoladową wersję Ci chodzi?
Jakie otręby i jaki serek kremowy?
Otręby np. owsiane, serek kremowy np. President lub ser naturalny w wiaderku na sernik.
Prześlij komentarz