Bardzo proste jak i szybkie w wykonaniu ciastka. W przepisie nie było aromatu migdałowego jednak ja dodałam kilka kropel dzięki czemu ciastka pięknie pachniały. Bardzo dobrze smakują posmarowane marmoladą. Przepis pochodzi z blogu http://pinkcake.blox.pl/. Polecam :)
Składniki:- 170 g mąki + na podsypanie
- 90 g margaryny (najlepiej naturalnej) w temp. pokojowej
- 50 g cukru pudru (można dać mniej bo ciastka i tak wyjdą dość słodkie)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- dodałam kilka kropel aromatu migdałowego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy najpierw przy użyciu łyżki, w następnie ręka :) Ciasto wstawiamy do lodówki na trochę ponad 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypując mąką. Z ciasta wycinamy co nam przyjdzie do głowy lub co mamy pod ręką.
Ciastka pieczemy około 10 minut w temperaturze 190°C.
Ciastka możemy przed podaniem posmarować marmoladą, dżemem, lukrem królewskim lub czekoladą.
Smacznego:)
uwielbiam takie maślane ciasteczka, a domowe jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuń