Strony

czwartek, 6 czerwca 2013

Dietetyczne ciasto "mleczka kanapka" dla osób na diecie i nie tylko

Nie zdawałam sobie sprawy jak tak proste ciasto może być tak pyszne i efektowne. Masa jogurtowo-twarożkowa pomiędzy pachnącymi kawałkami ciasta czekoladowego. Ciasto będzie świetnym zamiennikiem słodkiej Mlecznej Kanapki, dla osób będących na diecie i tych dbających o linie. 
Ciasto świetnie sprawdzi się również w upały, których co prawda jeszcze nie ma, ale mam nadzieję że już niedługo do nas przyjdą :)

Składniki:  8 mlecznych kanapek
Ciasto: 
  • 4 łyżki  otrębów owsianych
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka słodziku
  • 3 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 1 jajko
  • 1-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-twarożkowa:
  • 300 g jogurtu naturalnego (można użyć serka homogenizowanego)
  • 100 g twarożku 0%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody
  • kropelka aromatu waniliowego
  • słodzik do smaku
Wykonanie: 

Do naczynia dodajemy jajko, serek, otręby pszenne, otręby owsiane, proszek do pieczenia, kakao, słodzik i całość miksujemy lub mieszamy. Masę przelewamy do formy o wymiarach około 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 15 minut. Spód piecze się dość szybko, a nie należy go trzymać za długo w piekarniku bo można go przesuszyć.

Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy około 4 łyżkami wrzącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do twarożku i jogurtu, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzik i kropelkę aromatu waniliowego. 

Wystudzony placek kroimy na pół (zdjęcie poniżej) tak żebyśmy otrzymali 2 placki. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją równo na jedną część ciasta czekoladowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez minimum 1 h.

Smacznego :)

 


 Poprzednie zdjęcia Dietetycznej wersji "Mlecznej Kanapki" 
 


8 komentarzy:

  1. wygląda pięknie. bardzo apetycznie. chyba się skuszę i zrobię :)

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie jest słodzik. Jaki to słodzik? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyłam słodziki w proszku. Można taki znalezc w wiekszych sklepach obok cukru lub w sklepach ze zdrowa żywnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy żelatyna jest konieczna? czym mogą ją zastąpić wegetarianie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Żelatynę można zastąpić agarem, jednak należy zapoznać się wcześniej z instrukcją na opakowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pytanko, co za twarożek 0% trzeba użyć? Chodzi o coś takiego jak twaróg w wiaderku np. Jana na sernik ? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja polecam naturalny Twaróg delikatny President 0% :)

    OdpowiedzUsuń