Strony

środa, 10 lipca 2013

Jagodzianki

 Nie znam osoby która nie lubi Jagodzianek, bo jak można ich nie lubić!! Pyszne i słodkie nadzienie w delikatnym i puszystym cieście, a na wierzchu idealna kruszonka... Czego chcieć więcej ? Oczywiście domowej bułki prosto z pieca :D
A wiecie z czym kojarzą mi się jagodzianki ?? 
Oczywiście z plażą i gorącym latem :)


Składniki na około 15 drożdżówek:
Na ciasto:
  • 520 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 40-50 g roztopionego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 30 g mocno schłodzonego masła
Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.


W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy jajko, ciepłe (nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 -2 godziny.


Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko je wyrabiamy, następnie dzielimy na równe części formujemy placuszki, nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi ciasta i formujemy w rękach bułeczki.


Bułki układamy na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. 

Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do blendera i pracujemy nim dość krótko tylko do uzyskania grudek. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 190-200ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce.


Smacznego :)





4 komentarze:

  1. moje ciasto właśnie rośnie, będę też mieć pyszne jagodzinanki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie jagodzianki- pyyycha!
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń