Przepis na ciabatte znalazłam tu. Nie wiedziałam czy wyjdzie mi za pierwszym razem, więc pieczywo upiekłam z połowy porcji. Jednak gdy poczułam ten zapach jak z piekarni, wiedziałam że zrobię ją jeszcze nie raz !! W znalezionym przepisie wyszła ona w postaci bochenków, ja jednak ciasto podzieliłam na więcej części i wyszły mega bułki. Ciasto poolish polecam zrobić po południu, wieczorem wykonać ciasto główne, które wkładamy do lodówki na noc, a rano upiec pyszne bułki. Polecam :)
Składniki:
Poolish
- 230 g maki chlebowej
- 75 g maki pszennej razowej
- 300 g wody
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
Ciasto
- 540 g maki chlebowej
- 360 g wody
- 15 g soli
- 1/2 łyżeczki drożdży
instant
- 25 g oliwy
- poolish
Wykonanie:
Wszystkie składniki na Poolish mieszamy i zostawiamy na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
Składniki na ciasto łączymy z Poolishem. Ciasto wyrabiamy hakiem robota przez 5 minut na wolnych
obrotach i następne 5 minut na średnich obrotach. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i
przykrywamy folią spożywczą. Po 45 i 90 minutach odgazowujemy ciasto. Po
tych zabiegach wkładamy miskę z ciastem na 10-14 godzin do lodówki.
Ciasto wyciągamy z lodówki
i pozostawiamy na blacie przez około 1 godzinę.
Kolejne czynności wykonujemy ostrożnie, aby nie odgazować za bardzo ciasta.
Polecam obejrzeć filmik. Blat posypujemy grubą warstwą mąki. Ciasto przekładamy na blat i formujemy prostokąt o grubości ok.2
cm. Ciasto podzieliłam na 4 części i ułożyłam je na posypanych mąką
ściereczkach. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Następnie ciabatte przekładamy na papier do pieczenia/ matę silikonową i wkładamy na
rozgrzaną blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Na dno piekarnika wrzuciłam kilka kostek lodu. Obniżyłam temperaturę do 230 stopni i piekłam 20 minut aż do zarumienienia. Pieczywo powinno pozostać w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut (Ja jednak nie zrobiłam tego bo moje "bochenki", a raczej mega bułki wyszły dość cienkie i mogło by to spowodować zbyt mocne ich spieczenie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz