W zamrażarce znalazłam szpinak, a w szafce kupione kiedyś płaty lazanii. Będąc na zakupach dokupiłam kilka pozostałych rzeczy i tak na obiad powstała lazania. Nie była to zwykła lazania bo zrobiłam ją z mięsem z indyka i... to był strzał w 10 ! Polecam na obiad jak również na wieczorne spotkanie ze znajomymi.
Składniki na 4-6 porcji:
Sos mięsny:
- 400g mięsa mielonego z indyka (można dać również np. wołowo-wieprzowe)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 średnia cebula
- 300g pomidorów świeżych lub z puszki
- olej
- sól, pieprz, bazylia
Sos
Beszamelowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Sos szpinakowy:
- opakowanie szpinaku mrożonego- dobrze byłoby gdyby był liściasty, ale siekany też się nadaje
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- odrobina sera feta lub śmietanki
Dodatkowo:
- ok 1/2 opakowania makaronu lasagne
- 100 g startego żółtego sera lub innego np. mozarelli
- 1-2 łyżki masła
Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni z 1 łyżka oliwy lub oleju. Na patelnię dodaje mięso i podsmażam. Gdy mięso będzie już upieczone, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Płaty makaronu lekko obgotowujemy i osuszamy.
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy z odrobiną śmietanki lub serem feta i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego mąkę i za pomocą rózgi lub łyżki mieszamy na gładką masę. Trzeba uważać żeby nie dopuścić do zbytniego zrumienienia, ponieważ składniki maja się tylko połączyć. Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy stopniowo mleko ciągle mieszając. Należy uważać żeby nie powstały grudki w sosie, jeżeli jednak pojawią się, można uratować sos przecierając/przelewając go przez sito. Rondelek ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy aż sos zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równo układamy płaty makaronu. Na makaronie rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, polewamy go częścią sosu beszamelowego, na to kładziemy płaty makaronu i 1/2 sosu szpinakowego. Procedurę powtarzamy - makaron, 1/3 sosu mięsnego, cześć sosu beszamelowego, makaron, szpinak, reszta sosu mięsnego, sos beszamel i makaron. Górną część makaronu polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Makaron nie powinien nigdzie wystawać, ponieważ po upieczeniu stanie się twardy i nie do zjedzenia.
Lazanie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 40 minut.
Można podawać ją od razu, lub wystudzić i później ponownie odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.
Lazanię najlepiej podać na ogrzanym talerzu. Z lazanią dobrze się komponują sałatki z sosem winegret oraz białe wytrawne lub pół wytrawne wino.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz