niedziela, 7 lipca 2013

Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem

W zamrażarce znalazłam szpinak, a w szafce kupione kiedyś płaty lazanii. Będąc na zakupach dokupiłam kilka pozostałych rzeczy i tak na obiad powstała lazania. Nie była to zwykła lazania bo zrobiłam ją z mięsem z indyka i... to był strzał w 10 ! Polecam na obiad jak również na wieczorne spotkanie ze znajomymi.
 

Składniki na 4-6 porcji:
Sos mięsny:
  • 400g mięsa mielonego z indyka (można dać również np. wołowo-wieprzowe)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 średnia cebula
  • 300g pomidorów świeżych lub z puszki
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia
Sos Beszamelowy: 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Sos szpinakowy:
  • opakowanie szpinaku mrożonego- dobrze byłoby gdyby był liściasty, ale siekany też się nadaje
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina sera feta lub śmietanki
Dodatkowo:
  • ok 1/2 opakowania makaronu lasagne
  • 100 g startego żółtego sera lub innego np. mozarelli
  • 1-2 łyżki masła

Wykonanie:

Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni z 1 łyżka oliwy lub oleju. Na patelnię dodaje mięso i podsmażam. Gdy mięso będzie już upieczone, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Płaty makaronu lekko obgotowujemy i osuszamy. 

Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy z odrobiną śmietanki lub serem feta i podsmażamy jeszcze przez chwilę.


W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego mąkę i za pomocą rózgi lub łyżki mieszamy na gładką masę. Trzeba uważać żeby nie dopuścić do zbytniego zrumienienia, ponieważ składniki maja się tylko połączyć. Rondelek zdejmujemy  z ognia i wlewamy stopniowo mleko ciągle mieszając. Należy uważać żeby nie powstały grudki w sosie, jeżeli jednak pojawią się, można uratować sos przecierając/przelewając go przez sito. Rondelek ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy aż sos zgęstnieje.


Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równo układamy płaty makaronu. Na makaronie rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, polewamy go częścią sosu beszamelowego, na to kładziemy płaty makaronu i 1/2 sosu szpinakowego. Procedurę powtarzamy - makaron, 1/3 sosu mięsnego, cześć sosu beszamelowego, makaron, szpinak, reszta sosu mięsnego, sos beszamel i makaron. Górną część makaronu  polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Makaron nie powinien nigdzie wystawać, ponieważ po upieczeniu stanie się twardy i nie do zjedzenia.


Lazanie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 40 minut. 
Można podawać ją od razu, lub wystudzić i później ponownie odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.


Lazanię najlepiej podać na ogrzanym talerzu. Z lazanią dobrze się komponują sałatki z sosem winegret oraz białe wytrawne lub pół wytrawne wino.

Smacznego :)







Brak komentarzy: