Na dworze gorąc więc nikomu chyba nie chce się siedzieć przy dodatkowo rozgrzanym piekarniku. Dlatego dziś upiekłam szybkie sakiewki z ciasta francuskiego z kiełbaską, ogórkiem konserwowym, odrobiną keczupu i żółtym serem. Wyszły naprawdę pyszne. Sakiewki będą świetną przekąską na spotkanie ze znajomymi.
Polecam również szybkie Ciasto francuskie ala hot dog.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kiełbaska
- kilka ogórków konserwowych
- starty ser
- keczup
- 1 jajko
Kiełbaskę kroimy na plasterki części. Ciasto francuskie rozwijamy z papieru i dzielimy na kwadraty o boku 7-8 cm. Każdy kwadrat ciasta kładziemy w foremce do muffinek (jeśli nie mamy takiej formy równie dobrze możemy zrobić sakiewki na płaskiej blaszce również sklejając rogi). Na każdy płat ciasta kładziemy kilka plasterków kiełbaski, około 3-4, następnie kładziemy kawałek ogórka, robimy kleks keczupu, posypujemy serem i ewentualnie posypujemy szczyptą tymianku. Rogi ciasta składamy do środka i tworzymy sakiewkę. Wystającą część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210°C. Pieczemy ok.15 minut lub do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz