Strony

poniedziałek, 29 lipca 2013

Sakiewki z ciasta francuskiego z kiełbaską, ogórkiem i żółtym serem

Na dworze gorąc więc nikomu chyba nie chce się siedzieć przy dodatkowo rozgrzanym piekarniku. Dlatego dziś upiekłam szybkie sakiewki z ciasta francuskiego z kiełbaską, ogórkiem konserwowym, odrobiną keczupu i żółtym serem. Wyszły naprawdę pyszne. Sakiewki będą świetną przekąską na spotkanie ze znajomymi.
Polecam również szybkie Ciasto francuskie ala hot dog

Składniki: 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kiełbaska
  • kilka ogórków konserwowych
  • starty ser
  • keczup
  • 1 jajko 
Wykonanie:

Kiełbaskę kroimy na plasterki części. Ciasto francuskie rozwijamy z papieru i dzielimy na kwadraty o boku 7-8 cm. Każdy kwadrat ciasta kładziemy w foremce do muffinek (jeśli nie mamy takiej formy równie dobrze możemy zrobić sakiewki na płaskiej blaszce również sklejając rogi). Na każdy płat ciasta kładziemy kilka plasterków kiełbaski, około 3-4, następnie kładziemy kawałek ogórka, robimy kleks keczupu, posypujemy serem i ewentualnie posypujemy szczyptą tymianku. Rogi ciasta składamy do środka i tworzymy sakiewkę. Wystającą część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210°C. Pieczemy ok.15 minut lub do zarumienienia.


Smacznego :)

* Do wnętrza możemy również włożyć plasterek ogórka kiszonego, czerwoną cebulę, kawałek czerwonej papryki itp.




  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz