Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Bezglutenowe bułki kukurydziane

Dawno nie dodałam nic bezglutenowego, tak więc postanowiłam to zmienić i przypomniałam sobie o prostym przepisie na kukurydziane bułki bezglutenowe, które piekłam kiedyś dla siostry.
 Wykonanie bułek jest banalnie proste i żadnym wypadku nie przypomina wyrabiania ciasta drożdżowego! :)
Bułki wychodzą żółciutkie, a od razu po upieczeniu są najsmaczniejsze. Szybko jednak twardnieją ze względu na właściwości mąki kukurydzianej, dlatego na następny dzień polecam aby je odgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Przepis znalazłam tu.
Polecam również Bezglutenowy chleb z marchewką :)

Składniki (na około 6 małych bułek lub 4 duże):
  • 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy (ja zrobiłam to po prostu łyżką). Z ciasta formujemy bułki (lub bochenek). Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.

Smacznego :)

Bułki kukurydziane przed pieczeniem


10 komentarzy:

  1. Cześć, jeszcze ich nie wypróbowałem, ale dziękuję, jestem celiakiem i ratujesz mi życie bo nie mogę już w pracy patrzeć na wafle ryżowe, a nie zawsze mam czas i chęci zrobić jakieś danie do roboty :) W efekcie trochę jestem głodujący ostatnio :) o celiakii wiem od miesiąca a już spadłem jakieś 2kg :) okropnie już tęsknię za pieczywem jakimkolwiek, a kupne bez glutenu chlebki są słabe. dziękuję i pozdrawiam! Łukasz

    OdpowiedzUsuń
  2. W proszku do pieczenia jest mąka pszenna. Czy można proszek zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle że najlepszy będzie proszek do pieczenia. Nie wiem jak bułki zachowały by się z dodatkiem sody. Najprościej będzie kupić w sklepie z bezglutenową żywnością bezglutenowy proszek do pieczenia. Jego cena jest porównywalna do zwykłego proszku do pieczenia.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ciasto na bulki wyszlo lejace bardzo, mimo dodania wiecej maki nie mialy takiej konsystencji jak na zdjeciu. Co moze byc powodem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze używam małych jajek w rozmiarze M i zawsze gęstego jogurtu. Być może dodała pani jogurt o zbyt płynnej konsystencji i w tym tkwi problem ?

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za przepis. Bułeczki wyszły znakomicie mimo, że minimalnie urozmaiciłam przepis. Dodałam do nich suszone rodzynki i żurawinę. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. W sensie 1 i 1/3 szkl mąki?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie tak 1 i 1/3 szkl. Angelique Ana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym można zastąpić miód? Syn jest na niego uczulony.

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam Golden Syrup. Można również użyć syropu z agawy.
    Pozdrawiam,
    Ania :)

    OdpowiedzUsuń