Lubię połączenie wiórków kokosowych z mlekiem dlatego pierwszym likierem jaki sama wykonałam był właśnie likier malibu. Taki domowy likier nie jest za słodki, tak jak niekiedy kupiony w sklepie. Delikatny, kremowy, pyszny i idealny na babskie spotkanie :)
Polecam również pyszny likier Kawowy.
Składniki: Polecam również pyszny likier Kawowy.
- 200 g wiórków kokosowych (1 duże opakowanie lub 2 małe)
- 250 ml spirytusu (ja użyłam wódki 60%)
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Wykonanie:
Wiórki przesypujemy do szczelnego słoiczka, zalewamy spirytusem lub wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 dni nawet do 1 miesiąca. Im dłużej wiórki będą w słoiku, tym oddadzą większy aromat spirytusowi. Po upływie odpowiedniego czasu wiórki odsączamy np. przez ściereczkę. Łączymy razem oba mleka, dodajemy spirytus kokosowy i mieszamy. Likier przelewamy do butelki i pijemy schłodzony.
Smacznego :)
* Wiórki z malibu można wykorzystać do wybranego wypieku.
Polecam również:
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz