Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Likier Malibu

Lubię połączenie wiórków kokosowych z mlekiem dlatego pierwszym likierem jaki sama wykonałam był właśnie likier malibu. Taki domowy likier nie jest za słodki, tak jak niekiedy kupiony w sklepie. Delikatny, kremowy, pyszny i idealny na babskie spotkanie :)
Polecam również pyszny likier Kawowy.

Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych (1 duże opakowanie lub 2 małe)
  • 250 ml spirytusu (ja użyłam wódki 60%)
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Wykonanie:
Wiórki przesypujemy do szczelnego słoiczka, zalewamy spirytusem lub wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 dni nawet do 1 miesiąca. Im dłużej wiórki będą w słoiku, tym oddadzą większy aromat spirytusowi. Po upływie odpowiedniego czasu wiórki odsączamy np. przez ściereczkę. Łączymy razem oba mleka, dodajemy spirytus kokosowy i mieszamy. Likier przelewamy do butelki i pijemy schłodzony.
 
Smacznego :)
 
 * Wiórki z malibu można wykorzystać do wybranego wypieku.




 
Polecam również:
Likier kawowy
Likier Baileys

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz