Strony

piątek, 30 sierpnia 2013

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak pyszny i wciągający przekładaniec. Ciasto to idealnie pasuje na różnego rodzaju okazje. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy poszukują czegoś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)
Składniki:
Na ciasto (na 3 blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm):
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp. 
  • 90 g margaryny 
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
  • 1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • 1 mała puszka (około 200g)  masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę  do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.


500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i  ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.


2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).

Wykonanie całości:
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.
Smacznego :) 

Polecam również przepis m.in. na:
Ciasto "Sezam" Siostry Anastazji



7 komentarzy:

  1. W końcu i ja je muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ma troche inny przepis, ale to nie ważne, bo ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PYCHA !!! Robiłam na 1,5 porcji, bo wyszło mi za pierwszym razem zbyt cienkie, a na 1,5 porcji super wyglądało ! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te blaty piec razem czy każdy blat osobno?

    OdpowiedzUsuń
  5. Blaty można piec razem w piekarniku, na różnych poziomach w osobnych blaszkach. Każdy piekarnik trochę inaczej piecze wiec należy kontrolować czas i kolor przyrumienienia blatów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdzie nie mogę dostać dużej paczki budyniu czy mogą być 2 normalne czy to będzie za dużo na tą ilość mleka.?

    OdpowiedzUsuń
  7. Duży budyń przeznaczony jest na 700 ml mleka. Jeśli takiego nie możesz dostać, użyj 1,5 opakowania normalnego budyniu :)

    OdpowiedzUsuń