Przepyszna chałka jak z piekarni! Piekłam ją kilka razy i zawsze wychodziła bardzo smaczna i znikała bardzo szybko :) Idealna z masełkiem na śniadanie lub kolacje, do tego trochę dżemu i kubek mleka... nic dodać nic ująć :)
Ja upiekłam chałkę w kształcie wieńca, a druga taka normalną i klasyczna. Przepis znalazłam na mojewypieki.
Ja upiekłam chałkę w kształcie wieńca, a druga taka normalną i klasyczna. Przepis znalazłam na mojewypieki.
Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 40 g cukru
- 4 łyżki stopionego masła
- szczypta soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki mleka
Kruszonka
- 2 łyżki schłodzonego prawdziwego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Gdy ciasto już wyrosło
odgazowujemy je rzucając miską o blat. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z miski i
dzielimy na 4 lub 6 części, które rolujemy w wałeczki a następnie formujemy w
chałkę.
Chałkę przykrywamy ściereczką i pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 - 60 minut.
Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy wierzch chałki. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i "tniemy" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek. Posypujemy chałkę kruszonką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 175ºC. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
czy mąkę chlebową można zastąpić inną, np. tortową? u mnie w mieścinie ciężko będzie taka znaleźć
OdpowiedzUsuńTak można zastąpić :) Kiedyś zrobiłam chałke z tego przepisu z mąką wrocławską wiec i z tortową napewno wyjdzie :)
UsuńUwielbiam chałki, takie mięciutkie, cieplutkie i pachnące :)
OdpowiedzUsuń