Szukacie przepisu na efektowne ciasto ? Już znaleźliście !!! Oczy Carycy to ciasto baaardzo smaczne łączące w sobie a'la biszkopt, krem karpatkowy, galaretkę i dla przełamania smaku biszkopty nasączone w kawie. Goście będą zachwyceni :)
Składniki (na blachę 33x23 cm)
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła
- 2 galaretki (dałam gruszkową i niebieską)
- paczka okrągłych biszkoptów 180 g
- 1 łyżeczka kopiasta kawy
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Miskę z ciastem odstawiamy.Ciasto ciemne. W drugiej misce żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.
1 i 1/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl. rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.
Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem.
Wierzch opcjonalnie polewamy polewą czekoladową. Schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Ale wysokie i pewnie dobre! :)
OdpowiedzUsuńwyśmienite :)
UsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie. ;D
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę są podane proporcje? zamierzam dziś zrobić to ciasto,ale bez biszkoptów i galaretki.
OdpowiedzUsuń