Ostatnio piekłam same szarlotki na kruchym cieście. Postanowiłam to zmienić i zrobić coś innego. Wymyśliłam ciasto sama. Postawiłam na biszkopt z jabłkami prażonymi. Wierzch ciasta posmarowałam powidłami na które położyłam masę budyniową, do tego herbatniki, polewa i ... ciasto gotowe !! :) Do swojego ciasta dodałam około 2 kg jabłek wiec dlatego masy jest tak dużo, jednak w zupełności wystarczy masa z 1 kg jabłek :)
Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju ( można pominąć )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie kilka kropel aromatu do ciast
Masa jabłkowa:
- 1 - 1,5 kg jabłek
- 1 galaretka pomarańczowa/cytrynowa/ agrestowa
- 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
- 4-5 łyżek cukru
- 200 - 250 g margaryny
Dodatkowo:
- duże opakowanie herbatników
- polewa czekoladowa
- 3/4 szkl rumu
- kilka łyżek czekopowideł lub zwykłych powideł
Wykonanie:
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami
cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec
ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką).
Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy
około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do
ostygnięcia.
Biszkopt kroimy na 2 części. Dolną część nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
Masa budyniowa
3/4 szklanki mleka odlewamy i mieszamy w
nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do
przestudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu.
Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Całość wrzucamy do garnka lub na patelnię, dodajemy łyżkę
masła i smażymy pod przykryciem do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec smażenia
dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze chwilę bez
przykrycia.
Wykonanie całości
Na 1 część biszkoptu wykładamy ostygniętą
masę jabłkową i równamy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który z wierzchu
smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy masę budyniową i równamy. Na kremie
układamy herbatniki nasączone rumem. Wierch ciasta polewamy polewą czekoladową
lub rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.
Smacznego :)
Istny raj ! Wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńinna wersja szarlotki ;)
OdpowiedzUsuńdziś robiłam zgodnie z przepisem jutro bedzie jedzone :) heh aby było dobre :P
OdpowiedzUsuń