Strony

poniedziałek, 4 listopada 2013

Muffiny z marcepanowymi różyczkami

Muffiny można ozdobić na wiele sposobów. Dziś przygotowałam muffiny z marcepanowymi różami które od dawna chciałam zrobić. Problem był taki, że ciężko (nawet w ogromnym Tesco!!) było mi znaleźć marcepan w kostce. No ale udało się kupiłam marcepan i nareszcie powstała taka dekoracja. 
Zapraszam do głosowania na mój przepis w konkursie http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/103 !!!
Będę wdzięczna za każdy głos :)
Składniki:
Muffiny:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • wybrany aromat (opcjonalnie)
Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo: 
  • 100- 200 g marcepanu (to zależy ile różyczek chcecie otrzymać)
  • barwnik w paście lub żelu
  • srebrne kuleczki 
Wykonanie:
Do pierwszej miski dodajemy suche składni czyli maka, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i chwilę mieszamy tak aby proszek do pieczenia połączył się z mąką. Do drugiej miski dodajemy mokre składniki czyli olej, mleko i jaja. Miskę ze składnikami mokrymi dodajemy do suchych i wszystko razem mieszamy za pomocą łyżki lub miksera.
 
Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na babeczki do 2/3 wysokości. Muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20-25 minut.
 
Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Do większej miski dodajemy śmietanę, mascarpone i przesiany cukier puder. Za pomocą miksera ubijamy krem aż do otrzymania gęstej masy, nie za długo żeby krem się nie zwarzył. Krem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, dopiero potem dekorujemy nim muffiny.
 
Odmierzam odpowiednią ilość marcepanu. Przekładam go na blat i dodaje barwnik. Barwnik dodajemy stopniowo czyli po kilka kropelek. Marcepan rozwałkowujemy małym wałeczkiem i wycinamy kółeczka za pomocą kieliszka. 5 kółeczek kładziemy na blacie w taki sposób, aby zachodziły one na siebie w 1/3 średnicy kółka. Skręcamy i delikatnie rozchylamy płatki na zewnątrz.
 
Ostygnięte muffiny układamy na blacie. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki robiąc małe kwiatuszki lub inne wzorki. Na krem kładziemy marcepanowe różyczki. Schładzamy w lodówce.
 
Smacznego :)






1 komentarz: