Strony

sobota, 2 listopada 2013

Surówka z kapusty pekińskiej w 2 wersjach

Dziś prosty przepis na pyszną i zdrową surówkę z kapusty pekińskiej. Zrobiłam ją w 2 wersjach. Pierwszą z dodatkiem oliwy z oliwek, drugą zaś z dodatkiem jogurtu naturalnego i majonezu. Sami wybierzcie która z tych wersji wam bardziej smakuje :) Polecam :)
 
I wersja z oliwą z oliwek 

Składniki:
  • 1/3  kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki 
  • 1 jabłko
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz 
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:

Kapustę pekińska myjemy i  drobno kroimy. Wrzucamy do dużej miski. Czerwoną cebulę i natkę pietruszki siekamy. Korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy lub nie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. 

Do szklanki wlewamy oliwę,  sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Sos mieszamy i dodajemy do surówki. 
II Wersja z majonezem i jogurtem
Składniki:
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1/2 selera
  • 1 szt cebula czerwona
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • pieprz 
  • sól morska
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
Wykonanie:

Kapustę pekińska myjemy i  drobno kroimy. Wrzucamy do dużej miski. Czerwoną cebulę i natkę pietruszki siekamy. Korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy lub nie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. 

W małej miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym oraz solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką.

Smacznego :)

I wersja surówki
II wersja surówki

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń