Poszukujecie efektownego przepisu na ciasto ? Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto jest dość pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Składa się ono z biszkoptu, masy z soku typu Kubuś, ubitej śmietany kremówki, delicji i galaretki. Przepis znalazłam tu i zmodyfikowałam go do swoich potrzeb. Polecam :)
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciast
- 1l zielonego Pysia/Kubusia (sok przecierowy kiwi-jabłko-banan)
- 3 budynie śmietankowe (na 0,5l)
Warstwa śmietanowa:
- 400ml śmietanki do ubijania
- cytrynowa galaretka
- 2 paczki delicji
Warstwa trzecia:
- 2 zielone galaretki
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 30x40 cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w
temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
Warstwa
zielona
1
szklankę Pysia odlewamy. Resztę doku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt. Przykrywamy wierzch folią aluminiowa i odstawiamy do wystudzenia. (Dzięki folii wierzch "budyniu" nie zrobi się twardy). Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmujemy folię i zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy.
Warstwa
śmietanowa
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na
sztywno, na koniec powoli wlewając ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na zieloną warstwę i równamy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia.
Warstwa
trzecia
Galaretki
i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Smacznego :)
Fajne to ciacho ! I jakie kolory :)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam ciasto pracochłonne ale pięknie wygląda i niezwykle smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne przysmaki :)
robiłam już to ciasto kiedyś. jest bardzo smakowite :]
OdpowiedzUsuń