Strony

wtorek, 28 stycznia 2014

Zapiekanka ryżowo-warzywna - bez glutenu i bez jajek

Sesja na uczelni się jeszcze nie zaczęła, a ja już padam ze zmęczenia. W sobotę postanowiłam przygotować zapiekankę na obiad dla siebie i siostry, taką niezbyt skomplikowaną i w miarę możliwości szybką. Zapiekankę przygotowałam z bardzo prostych składników, a były to warzywa mrożone i ryż, zapieczone w delikatnym sosie z serka topionego. Polecam :)

Składniki:
  • 1-2 woreczki ryżu (parboiled lub brązowego)
  • 1 mieszanka mrożonych warzyw (bardzo dobre są z Lidla lub z Hortexu)
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 kostka rosołowa bez glutenu (lub zwykła)
  • 1/2 małej kostki serka topionego
  • 50 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12-18%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 plastry żółtego sera
  • szczypta kurkumy (możecie pominąć)
  • szczypta tymianku
Wykonanie:

Ryż myję pod bieżącą wodą i wrzucam do wrzątku. Dodaje szczyptę kurkumy i gotuje tak aby był delikatnie twardy (przy ryżu parboiled jest to około 10 minut).

Przygotowuje większy garczek, wlewam do niego wodę. Gdy woda zacznie wrzeć dodaje szczyptę soli i wrzucam mrożoną mieszankę warzyw i opcjonalnie 1 liść laurowy. Warzywa podgotowujemy

Do niewielkiego garczka wlewam 150 ml gorącej wody. Wrzucam kostkę rosołową i dodaje serek topiony, całość mieszam aby serek się rozpuścił. Na końcu dodaje jogurt grecki i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i również mieszam.

W naczyniu żaroodpornym układam ryż, odcedzone warzywa. Całość równo zalewam przygotowanym sosem. Wierzch posypuje startym serem na grubych oczkach i posypuje tymiankiem. Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekam około 30 minut.

Smacznego :) 


 

 
Tani i syty obiad dla dwóch osób!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz