Strony

niedziela, 16 lutego 2014

Bezglutenowy chleb z marchewką

Jednym słowem: przepyszny! Za pierwszym razem nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć:P Dopiero za drugim udało mi się wykonać kilka fotografii. Chleb z tego przepisu smakuje wybornie ! Góra chleba jest delikatnie chrupiąca, natomiast środek jest wilgotny i dlatego kolejnego dnia smakuje równie dobrze. Chleb ładnie się kroi i ma piękny kolor dzięki dodaniu do niego marchewki. Przepis znalazłam na tym blogu i zmodyfikowałam do własnych potrzeb.

Polecam również Bezglutenowe bułki kukurydziane zaledwie w 30 min !


Składniki:
  • 250g mąki ryżowej
  • 150g skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • 50g mąki uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 3 jajka
  • 2 średnie marchewki starte na drobnych oczkach
  • 25g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • pestki dyni, ziarna słonecznika, mak do posypania wierzchu chleba
Wykonanie:
Siemię lniane zalewam wrzątkiem, energicznie mieszam i zostawiam do ostudzenia. Kolejno przygotowuje zaczyn. Do ciepłego mleka dodaje cukier, mieszam aż się rozpuści, a następnie dodaje drożdże. Odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły działać.

Do miski wsypuje mąkę, dodaje jajka, marchew,szczyptę soli, olej, drożdże z mlekiem oraz ostudzone siemie lniane. Ciasto chwilę wyrabiam aż będzie gęste i lepkie. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5h). 

Po wyrośnięciu ciasto z miski przekładam do 2 małych keksówek lub 1 dużej podłużnej formy wysmarowanej odrobiną oleju. Formy z chlebem zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h. 

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190 stopni. Wierzch chleba wygładzam mokrą łyżką i posypuję pestkami dyni, ziarnami słonecznika, siemieniem lub makiem. Chleb piekę 40-50 minut. Po upieczeniu studzę na kratce.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz