Strony

niedziela, 9 lutego 2014

Bułeczki śniadaniowe bezglutenowe

Sesja już prawie za mną więc pierwszą wolną chwilę spędziłam w kuchni i przygotowałam kolejną propozycję dla osób z nietolerancją glutenu. Pyszne, miękkie i cudownie pachnące bułeczki śniadaniowe. Będą pysznie smakować z twarożkiem, dżemem lub z samym masełkiem. Wprost idealne na śniadanie lub kolacje.

Składniki (na 6 średnich lub 8 małych bułeczek):
  • 25 g świeżych drożdży
  • 220 g bezglutenowej mąki chlebowej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • sezam, mak lub siemię lniane do posypania
Wykonanie: 

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki wlewamy ciepłe(nie gorące !) mleko, dodajemy cukier, drożdże i łyżeczkę mąki. Zostawiamy na 5-10 min, aż drożdże zaczną fermentować.

Do większej miski przesiewamy mąkę, ze szczyptą soli. Dodajemy rozczyn i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy jajko, a na końcu rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy będzie odchodzić do miski. Gdy ciasto będzie za rzadkie dodajcie odrobinę mąki, gdy będzie za sypki dodajcie odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (ok. 1h).

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe porcje. W tym celu możecie użyć wagi kuchennej. Odpowiednie porcje ciasta formujemy w kulki do momentu, aż ich powierzchnia będzie gładka. Bułki przekładamy na blaszce wysmarowanej olejem ub na silikonowej macie. Bułki możemy lekko docisnąć do blachy i naciąć ich wierzch ostrym nożem. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 30-40 minut. 

Przed włożeniem do piekarnika bułki możemy posmarować roztrzepanym białkiem i posypać wyranymi ziarnami sezamem. Bułki pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.

Smacznego :)
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz