Strony

czwartek, 20 marca 2014

Papryka nadziewana kaszą kuskus, kukurydzą, oliwkami

Lubie przyrządzać potrawy w piekarniku, ponieważ potrawy zapiekane są zdrowsze od tych smażonych. Na wiosnę każdy chce zadbać o swój wygląd więc dobrym i zdrowym dla nas obiadem, będzie papryka nadziana kaszą kuskus, która polecam zapiec w piekarniku. Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i niesmaczne :)
 I na koniec moje pytanie: Czy czasem te papryki nie przypominają kształtem wam jabłek...? Miłego dnia :)
 
 Składniki (na 8 porcji):
  • 4 duże strąki papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 9-12 oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 80 g masła
  • mozarella/ żółty ser
  • pęczek siekanego koperku (może być mrożony) 
  • vegeta
  • sól i pieprz
  • listki bazylii do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzątku przyprawionego vegetą, dodajemy masło, całość mieszamy i odstawiamy na 5 min. Kukurydze odsączamy, oliwki kroimy na plasterki i łączymy z kuskusem. Następnie dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą i pieprzem. Strąki papryki myjemy i kroimy wzdłuż tworząc 2 połówki. Gniazda nasienne usuwamy. Połówki papryki napełniamy farszem. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy połówki papryk, których wierzch polewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Papryki zapiekamy około 20 minut. Po tym czasie wierzch każdej z papryk posypujemy startą mozarella lub żółtym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Smacznego :)

Akcja zapiekanka
Akcja wegetariańska zapiekanka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz