Strony

środa, 19 marca 2014

Gofry gryczane z brokułem i domowym sosem czosnkowym - bezglutenowe

Pyszne, zdrowe i co najważniejsze bezglutenowe gofry gryczane z brokułami i sosem czosnkowym! Gofry gryczane nie przypominają moim zdaniem tych standardowych z mąki pszennej, ponieważ są bardziej zwarte i zbite. W smaku gofrów upieczonych z mąki gryczanej wyczuwa się jednak delikatną nutę orzechową, którą uwielbiam i której nie posiadają te zwykłe :) Moje gofry podałam na obiad z brokułem i domowym sosem czosnkowym który idealnie pasuje do kanapek, grzanek i w tym przypadku do gofrów. Takie gofry można podać również na śniadanie czy kolację, w wersji na słodko z dowolnymi dodatkami. Polecam :) 

Składniki:
Na gofry (na ok 8 sztuk):
  • 200 gram mąka gryczana
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sos czosnkowy:
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mały jogurt naturalnego (150 g)
  • sól morska i pieprz
  • suszony koperek
  • szczypta chilli
Dodatkowo:
  • brokuł (może być mrożony)
  • sól i pieprz
 Wykonanie:

Gofry
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy na złoto w nagrzanej gofrownicy.

Sos
Do miski przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy małą ilością soli i  świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą suszonego koperku i szczyptę lub więcej chilli żeby zaostrzyć smak. Całość mieszamy i przechowujemy w lodówce.

Małe różyczki brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Brokuła kładziemy na gofra i polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego :) 

 
 
Zużywamy zapasy przed wiosną
Domowy Wyrób\
Red Hot Chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz