Strony

piątek, 14 marca 2014

Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala

Macie może w lodówce opakowanie ciasta francuskiego? Jeśli tak, to zapraszam na roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem z przepisu Pascala. Takie roladki to bardzo prosta i szybka do przyrządzenia przystawka lub przekąska na imprezę. 
Polecam :)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
  • sól
Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (termoobieg). Ciasto francuskie rozwijamy lub delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Kawałki wędzonego łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dość luźno rolujemy ciasto.
Jajko roztrzepujemy widelcem w misce i przyprawiamy pieprzem i solą. Końcówki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i zawijamy do końca. Następnie cały rulon smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Za pomocą ostrego noża kroimy na małe roladki i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut (należy sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe). Po upieczeniu roladki przekładamy na talerz i dekorujemy koperkiem.

Smacznego :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz