Strony

wtorek, 22 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy bardzo kruchy

Oprócz żurku na każdym wielkanocnym stole obowiązkowo powinien pojawić się oczywiście mazurek ! W tym roku przygotowałam mazurki w kształcie jajek i prostokąta, które wypełniłam masą kajmakową o smaku czekoladowym. Wierzch udekorowałam orzechami i suszonymi owocami. Mazurki wyszły wyśmienite :)
Składniki:
Ciasto kruche (na 4 mazurki):
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 250 g masła/margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
Wierzch:
  • mała puszka masy kajmakowej/krówkowej np. o smaku czekoladowym
  • migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, kolorowe pisaki itp.
Wykonanie:

Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy. Ciasto formujemy np. w kształt jajka lub prostokąt. Z pozostałego ciasta możemy wykonać wałeczki, którymi możemy udekorować brzegi mazurka np. 2 wałeczki możemy razem ze sobą zwinąć i za pomocą białka przykleić do podłoża. Mazurki pieczemy na złoto przez 20-25 minut.

Mazurki studzimy. Na wierzch wykładamy masę kajmakową. Dekorujemy według uznania bakaliami, cukierkami, czekoladkami itp.

Smacznego :) 




Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz