Strony

czwartek, 24 kwietnia 2014

Babka kryzysowa

Przepis na "Babkę kryzysową" znalazłam w książce "Przepisy czytelników-Lato" wydanej w 1994 roku. Nie mam zielonego pojęcia czemu tą babkę właśnie tak nazwano bo moim zdaniem aż taka uboga w składniki to ona nie jest :P W każdym bądź razie z danego przepisu wyszły mi 3 średnie babki. Babki fajnie urosły pomimo tego, że ciasto wyrabiałam mikserem przez zaledwie 5 minut. Ponadto babka wyszła bardzo smaczna, odpowiednio słodka i na kolejny dzień również była miękka.

Polecam również przepis na Kakaową babkę na wodzie bez jajek i bez mleka :)

Składniki:
  • 50 dag mąki 
  • 6 dag drożdży 
  • półtorej szklanki mleka
  • 5 żółtek 
  • 15 dag cukru 
  • cukier waniliowy 
  • pół łyżeczki soli
  • pół kostki margaryny 
  • suszone śliwki lub rodzynki 
Wykonanie:
Ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem oraz solą, dodajemy do rozczynu z mleka, następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz i cukier waniliowy oraz posiekane śliwki lub rodzynki. Wyrośnięte ciasto wykładamy do natłuszczonej formy obsypanej mąką lub bułką tartą i po powtórnym wyrośnięciu wstawiamy do pieczenia. Pieczemy na złoto. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz