wtorek, 26 listopada 2013

Kakaowa babka na wodzie (bez jajek, bez mleka)

Co zrobić gdy nie mamy w lodówce już ani jednego jajka, a mamy ochotę na kawałek pysznej babki do kawy ? Oto rozwiązanie tego problemu -Babka kakaowa bez jajek i na wodzie! Wykonanie babki jest bardzo proste i przypomina trochę przepis na muffiny, gdzie wszystkie składniki łączy łyżką nie wyciągając z szafki miksera. Przepis znalazłam na pinkcake

Polecam również przepis na Babkę kryzysową:)

 
Składniki:
  • 1,5 kubka mąki pszennej
  • 1/2 kubka cukru nierafinowanego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 kubek wody zimnej wcześniej przegotowanej
Wykonanie:
 
Suche składniki wsypujemy do jednej miski. W drugiej misce mieszamy składniki płynne i  mieszamy je tylko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej olejem/masłem i wysypanej słodką bułką formy na babkę. Ciasto pieczemy około 20-30 minut w 180°C, do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy.

Jak autorka przepisu z bloga pincake pisze "Ocet jest potrzebny do tego, żeby zareagował z sodą zanim ciasto zacznie się ścinać. Bo soda rozkłada się dopiero w 60 stopniach, a ocet sprawia, że bąbelki dwutlenku węgla spulchniają jeszcze zimne ciasto. "


Smacznego :)  






Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013 

2 komentarze:

Beata F pisze...

Super! :-) Szybkie ciasto i na dodatek bez jajek! :-)

Mątewka pisze...

Wygląda apetycznie. Ciekawy ten dodatek octu.