Co zrobić gdy nie mamy w lodówce już ani jednego jajka, a mamy
ochotę na kawałek pysznej babki do kawy ? Oto rozwiązanie tego problemu
-Babka kakaowa bez jajek i na wodzie! Wykonanie babki jest bardzo
proste i przypomina trochę przepis na muffiny, gdzie wszystkie składniki
łączy łyżką nie wyciągając z szafki miksera. Przepis znalazłam na pinkcake.
Składniki:
- 1,5 kubka mąki pszennej
- 1/2 kubka cukru nierafinowanego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kubka oleju
- 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 kubek wody zimnej wcześniej przegotowanej
Suche składniki wsypujemy do jednej miski. W drugiej misce mieszamy składniki płynne i mieszamy je tylko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej olejem/masłem i wysypanej słodką bułką formy na babkę. Ciasto pieczemy około 20-30 minut w 180°C, do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy.
Jak autorka przepisu z bloga pincake pisze "Ocet jest potrzebny do tego, żeby zareagował z sodą zanim ciasto zacznie się ścinać. Bo soda rozkłada się dopiero w 60 stopniach, a ocet sprawia, że bąbelki dwutlenku węgla spulchniają jeszcze zimne ciasto. "
Smacznego :)
2 komentarze:
Super! :-) Szybkie ciasto i na dodatek bez jajek! :-)
Wygląda apetycznie. Ciekawy ten dodatek octu.
Prześlij komentarz