Tradycyjne croissanty nie posiadają nadzienia, wiec powinnam raczej nazwać ten wypiek rogalikami :) Wyszły naprawdę bardzo smaczne, bo czy kupne ciasto francuskie może się nie udać ? :P
Polecam również szybkie Ciasto francuskie ala hot dog.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ciasto do croissantów )
- kiełbasa/ szynka/ parówka
- kawałki czerwonej papryki
- kilka plasterków sera
- keczup
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy na małe słupki/ kawałki. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trójkąty (od 4 do 8). Na każdy trójkąt ciasta kładziemy kawałek sera, kiełbasę. Następnie kładziemy kawałeczek papryki, robimy kleks keczupu i zawijamy w rogaliki.
Croissanty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Pieczemy ok.15 minut lub do zarumienienia.
Smacznego :)
* Do wnętrza croissanta możemy również włożyć plasterek ogórka kiszonego, czerwoną cebulę itp.
1 komentarz:
Po robieniu rogali marcińskich nastawiam się na zrobienie właśnie takich pysznych croissantów z wytrawnym nadzieniem :) W ten weekend będzie okazja, bo mama mnie odwiedza :) A tak na marginesie croissanty robi się na cieście półfrancuskim (drożdżowym), więc prawdopodobnie własnie takie zakupiłaś.
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz