środa, 20 listopada 2013

Croissanty (rogaliki) z kiełbasą, serem i papryką

Tradycyjne croissanty nie posiadają nadzienia, wiec powinnam raczej nazwać ten wypiek rogalikami :) Wyszły naprawdę bardzo smaczne, bo czy kupne ciasto francuskie może się nie udać ? :P 
Polecam również szybkie Ciasto francuskie ala hot dog


Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ciasto do croissantów )
  • kiełbasa/ szynka/ parówka
  • kawałki czerwonej papryki
  • kilka plasterków sera
  • keczup
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy na małe słupki/ kawałki. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trójkąty (od 4 do 8). Na każdy trójkąt ciasta kładziemy kawałek sera, kiełbasę. Następnie kładziemy kawałeczek papryki, robimy kleks keczupu i zawijamy w rogaliki.
Croissanty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Pieczemy ok.15 minut lub do zarumienienia.
 
Smacznego :)
* Do wnętrza croissanta możemy również włożyć plasterek ogórka kiszonego, czerwoną cebulę itp.



1 komentarz:

Marta pisze...

Po robieniu rogali marcińskich nastawiam się na zrobienie właśnie takich pysznych croissantów z wytrawnym nadzieniem :) W ten weekend będzie okazja, bo mama mnie odwiedza :) A tak na marginesie croissanty robi się na cieście półfrancuskim (drożdżowym), więc prawdopodobnie własnie takie zakupiłaś.
Pozdrawiam!