Strony

sobota, 24 maja 2014

Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls)

Pyszne bułeczki, które zdecydowanie wyróżniają się spośród innych bułek, a o czym mowa ? Oczywiście o Bułeczkach tygryska!!! W środku są miękkie i delikatne, na zewnątrz bardzo chrupiące dzięki mące ryżowej. Są pyszne z domowym dżemem, masłem, miodem. Przepis znalazłam tu. Polecam :)

Składniki (na ok. 8 dużych bułek):
Ciasto właściwe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 240 g ciepłego mleka
  • 58 g ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
Ciasto ryżowe:
  • 120 g białej mąki ryżowej (użyłam brązowej)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 115 g ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie:

Ciasto właściwe:
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże instant, cukier i sól (ze świeżymi należy zrobić rozczyn). Do miski z mąką dodajemy mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je niewielką ilością mąką. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, składając raz po 30 minutach. 

Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8 części. Każdą formujemy w bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i przykrywamy czystą ściereczką na 15 minut.
Ciasto ryżowe:

Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowana pasta powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać (można dać łyżkę wody więcej jeśli ciasto nie chce się rozsmarować).
Gdy bułeczki podrosną rozsmarowujemy dość grubo pastę na wierzchu i po bokach bułek. Bułki ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Bułki pieczemy w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut lub do momentu aż się zezłocą.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz