Strony

niedziela, 25 maja 2014

Domowy budyń wanilinowy z truskawkami

Po co wydawać pieniądze na produkty z torebek ? Dość że zawierają sztuczne barwniki i konserwantów to jeszcze niektóre ze składników wpływają negatywnie na nasz organizm. A przecież w domu wystarczy parę składników, aby stworzyć zdrowe i smaczne potrawy ... 
Dziś przedstawiam pyszny, kremowy, żółciutki domowy budyń wanilinowy !!! Nie ten z torebki o sztucznym kolorze i smaku, ale ten pyszny deser na upalne dni (pod warunkiem że był wcześniej schłodzony w lodówce :) ). Taki budyń bez obaw mogą zajadać osoby z nietolerancją glutenu :) 
Składniki (na 3 nieduże porcje):
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru*
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego*
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Wykonanie:

400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z masłem i cukrami. W pozostałym mleku miksujemy mąkę ziemniaczaną i żółtka (np. za pomocą blendera). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast obniżamy moc na palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty.
Gotowy budyń przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek. Podajemy na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym, owocami.


Smacznego :)


* Biały cukier możecie zastąpić domowym cukrem z prawdziwą wanilią. Ja niestety nie by byłam w posiadaniu tego prawdziwego :/

 
 
Milion smaków truskawek
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Domowy Wyrób
Nowalijkowe Kucharzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz