Strony

sobota, 14 czerwca 2014

Galaretka z białego wina z bitą śmietaną

Uwielbiam wino zwłaszcza takie półwytrawne lub wytrawne i taki właśnie trunek wykorzystałam do mojego deseru. Deser wyszedł bardzo smaczny, nie tylko dlatego że należę do grona łakomczuchów i moje galaretki dostały porządną porcję bitej śmietany :P Myślę że taka galaretka świetnie sprawdzi się na "babskim" spotkaniu. Inspiracją do wykonania takiego smakołyku był link. Wasze zdrowie :)

Przepis bierze udział w konkursie
 http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php.
 
Składniki:
  • 300 ml wina - użyłam białego półwytrawnego (możecie użyć półsłodkiego lub słodkiego i zmniejszyć ilość cukru)
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 30 g cukru brązowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150-200 ml śmietany kremówki (30, 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:

Żelatynę wsypujemy do większego naczynia i zalewamy gorącą wodą do napęcznienia. Gdy żelatyna się rozpuści dodajemy cukry i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy wino. Przelewamy do kieliszków i odstawiamy do stężenia na kilka godzin do lodówki. 
Dobrze schłodzoną bitą śmietanę ubijamy na sztywno dodając 1 łyżkę cukru pudru. Kremówkę przekładamy na przygotowaną i dobrze stężałą galaretkę. 

Smacznego :)

* Galaretkę możecie udekorować świeżymi owocami np. malinami, truskawkami, poziomkami lub po prostu listkiem mięty czy startą czekoladą. 

 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz