Strony

czwartek, 12 czerwca 2014

Sałatka z brokuła i jajek

Uwielbiam ta sałatkę. Przepis na nią podpatrzyłam w jednej z jadłodajni w Kielcach. Taką sałatkę przygotowuje się w zaledwie 15 minut. Będzie ona idealna na przystawkę,na obiad czy na kolację.
Jakie korzyści przyniesie zjedzenie takiej pysznej sałatki ? Oczywiście piękną skórę, zdrowe oczy, mocne kości i nie tylko! A wszystko dzięki temu że:

  1. Brokuły są bogate w wapń, kwas foliowy, sulforafan wykazujący właściwości antyrakowe, a także w witaminę A. 
  2. Jajka są doskonałym źródłem białka, lecytyny, witamin A, D, B12 oraz kwasów omega. 
  3. Czosnek posiada natomiast właściwości bakteriobójcze. Uznawany jest on nie od dziś za naturalny roślinny antybiotyk.

Składniki:
  • 1 brokuł lub 1/2 opakowania brokułów mrożonych
  • 3 jajka ugotowane na półtwardo (w takiej wersji są bardziej bioodżywcze, niż ugotowane na twardo),
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki majonezu
  • pieprz i sól (najlepiej różowa, himalajska)
Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Świeżego brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, mrożonego wrzucamy bezpośrednio do gorącej i osolonej wody. Brokuły gotujemy dość krótko. Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki lub w kostkę. Ostudzone brokuły i jajka przekładamy do miski. W niewielkiej miseczce mieszamy jogurt, majonez, opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy jajka i brokuły. Schładzamy w lodówce.

Smacznego :)


Lato w pełni!
Dania dobre dla skóry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz