Strony

środa, 11 czerwca 2014

Wegański budyń kakaowy, z mlekiem ryżowym (bez jajek, bez glutenu)

Uwielbiam pyszny zimny budyń na deser w upalny dzień. Dziś przedstawiam przepis na budyń dla osób które nie mogą spożywać glutenu, jajek, krowiego mleka. Mój deser przygotowałam na bazie mleka ryżowego z dodatkiem skrobi kukurydzianej i kakao które możecie zastąpić karobem. Polecam :)

Składniki:
  • 500 ml domowego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżki cukru/stewi/ ksylitolu
  • 3 łyżki kopiaste skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kakao/karobu

Wykonanie:

400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku miksujemy skrobię kukurydzianą i kakao. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast obniżamy moc na palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty.
Gotowy budyń przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek. Podajemy na zimno z sokiem owocowym, suszonymi lub świeżymi owocami.


Smacznego :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!
Akcja bez nabiału
Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz