Strony

niedziela, 8 czerwca 2014

Sorbet z truskawek, bananów i mięty - wegański

Uwielbiam sorbety i lody. Nie ważne czy za oknem upalne lato czy mroźna zima, mnie naprawdę w jedzeniu lodów pogoda nie przeszkadza :) W zeszłym roku robiłam lody piernikowe, a w tym sezonie postanowiłam przygotować w domu sorbet bananowo - truskawkowy. Banany kupiłam bardzo tanio bo ostatnio w Lidlu były po niecałe 3 zł/kg, a truskawki za 4 zł/kg. Podsumowując domowy sorbet jest tani, zdrowy, szybki i przepyszny !!! Zachęcam do wypróbowania przepisu na ten prosty i wspaniały w smaku deser, pełen naturalnej słodyczy owoców.

Składniki:
  • 3 banany, pokrojone w plasterki
  • 900 g truskawek, pokrojonych w plasterki
  • garść liści mięty
  • sok z ½ cytryny 
Wykonanie:
Owoce wkładamy do zamrażarki i mrozimy przynajmniej kilka godzin. Następnie przekładamy je do malaksera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Uważamy na to żeby nie spalić blendera :) Na końcu dodajemy liście mięty i krótko miksujemy. Przekładamy do zamrażalnika. 

Smacznego :) 
Milion smaków truskawek
Akcja lodowa 2014
Lody, lody dla ochłody
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Akcja lodowa 2014
Lato w pełni!
Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz