Strony

sobota, 21 czerwca 2014

Kotleciki z indyka i gotowanej szynki z sosem

W waszej rodzinie tradycyjne mielone się przejadły ? Mam na to sposób :) Pyszne kotleciki z mięsa indyczego i szynki, które będą smakować zarówno małym jak i dużym. Takie kotleciki możecie podać z ziemniakami i surówką na niedzielny obiad lub przygotować z sosem i podać na rukoli. Polecam :) 
Składniki:
Na kotleciki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być również wołowe, wieprzowe, z szynki)
  • 100-150 g szynki gotowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 70 g bułki tartej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • oliwa z oliwek do smażenia
Na sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego 
  • 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 15 g ziaren słonecznika (można zastąpić pistacjami) 
  • 1 pomarańcza
Wykonanie:
Sos:
Sos sojowy indonezyjski oraz sos słodko kwaśny łączymy w miseczce. Słonecznik prażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni. Słonecznik przekładamy do miseczki z sosem i z sokiem z połowy pomarańczy. Odstawiamy do lodówki

Kotleciki:
Mięso mielone przekładamy do większej miski. Szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa mielonego. Zieloną i białą część cebuli dymki drobno kroimy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy pieprz i sól oraz bułkę tartą. Całość mieszamy rękoma lub łyżką. Mokrymi rękoma formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na rumiano. Usmażone kotleciki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z rukolą polaną odrobiną oliwy z oliwek i przygotowanym sosem.
Smacznego :) 




Przysmaki dla taty 4
Przysmaki dla taty 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz