Strony

piątek, 20 czerwca 2014

Rieska - fiński chlebek

Zapomnieliście kupić chleba na śniadanie albo w sklepie całe pieczywo było już wykupione ? Nie panikujcie że na śniadanie znów będą płatki z mlekiem, ponieważ mam na to sposób, a mianowicie jest nim chlebek rodem z Finlandii. Do wykonania takiego chlebka używa się proszku do pieczenia zamiast drożdży, dlatego też jest on tak prosty, szybki i idealny na śniadanie
Przepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris.
Składniki:
  • 225 g mąki jęczmiennej lub żytniej (użyłam żytniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka jasnego brązowego cukru 
  • 1 łyżka oleju
  • 90 ml mleka ze śmietaną pół na pół 
  • 90 ml maślanki 
  • 2 łyżki niesolonego masła, roztopionego 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę do pieczenia natłuszczamy łyżką oleju. 

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy cukier, mieszankę mleka i śmietany, maślankę, masło. Całość mieszamy. Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie przekładamy na blachę. Ciasto spłaszczamy na kształt okręgu na grubość około 1 cm. Chlebek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. 

Chlebek pieczemy przez 10-15 min lub do momentu aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu pieczywo kroimy w kliny i podajemy.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Ciekawy ten chlebek, wcześniej na niego nie trafiłam, więc tym bardziej się cieszę, że dodałaś go do mojej akcji skandynawskiej ;) Pozdrawiam i zapraszam do dalszego testowania przepisów kuchni skandynawskiej. Moja akcja potrwa jeszcze 2 tygodnie :)

    OdpowiedzUsuń