Strony

środa, 4 czerwca 2014

Plundry, Plunder, Plundery, czyli szybkie ciastka francuskie z budyniem i owocami

Bardzo lubię ciastka z ciasta francuskiego z jednej z cukierni we Włoszczowie. Są przepyszne!!! Na internecie znalazłam kiedyś takie piękne Plunder(y) i wiedziałam że muszę je wykonać. Plunder to ciastka z ciasta francuskiego wypełnione budyniem, świeżymi owocami lub owocami z puszki. Możecie je również udekorować kawałkiem czekolady, żelkami, suszonymi owocami czy orzechami lub innymi smakołykami. Moje Plundry mają kształt kółek lub kwadratów. Plundry w kształcie kółek powstały z resztek po wycięciu otworów w pundrach kwadratowych. Polecam :)
Składniki:
  • 2 blaty ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania
  • budyń waniliowy/śmietankowy
  • mleko do przygotowania budyniu
  • truskawki/kiwi/owoce z puszki/konfitura lub dżem/czekolada/liście mięty
Wykonanie:

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto francuskie dzielimy każdy na 12 równych kwadratów. W 12 prostokątach wycinamy za pomocą szklanki lub foremki okrągłe otwory. 12 pozostałych kwadratów smarujemy roztrzepanym samym białkiem lub całym jajkiem. Na wierzch tych kwadratów kładziemy kwadraty z wycięciami i delikatnie sklejamy. Tak przygotowane plundry wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok 190-200 st na 7-10 min. 
 
Po wycięciu otworów w kwadratach  zostają nam kółka, które wykorzystujemy do przygotowania małych okrągłych Plunder-kow. Postępujemy podobnie jak w przypadku plundrów kwadratowych.

Upieczone Plundery wypełniamy ostudzonym budyniem i dekorujemy owocami, dżemem itd.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz