Strony

środa, 20 sierpnia 2014

Tort czekoladowy z fasoli, bez mąki, bez glutenu

Kolejna propozycja dla małych i dużych łasuchów z nie tolerancją glutenu. Wypieki z fasoli goszczą na moim stole już od dłuższego czasu. Pierwszym wypiekiem były oczywiście Czekoladowe muffiny z fasoli i właśnie na podstawie tego przepisu powstał Tort czekoladowy polany polewą czekoladową. Ciasto wyszło wilgotne i mięciutkie o wyraźnie czekoladowym aromacie który przełamuje dżem truskawkowy. Nic dodać nic ująć :) 

Składniki:
Na blat:
  • 1 puszka fasoli
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 6 łyżek fruktozy/ ksylitolu/ stewii/ cukru (lub więcej wg uznania)
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub zwykłego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 5-6 łyżek kakao odtłuszczonego, bez dodatku cukru
Dodatkowo:
  • 1/2 słoika dżemu np. truskawkowego
  • 1 galaretka np. truskawkowa
Polewa:
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

Fasolę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą, osuszamy a następnie gnieciemy ugniataczką do ziemniaków lub w blenderze na puree. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do fasoli i mieszamy ze sobą. Ciasto przelewamy do formy o okrągłym kształcie (świetnie sprawdzają się formy silikonowe), tortownicy lub innej którą macie pod ręką.
Ciasto pieczemy przez 30-40 minut na 170-180 ̊. 


Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy aby wystygło. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Gdy galaretka ostygnie dodajemy do niej pół słoika dżemu. Po wystudzeniu ciasto dzielimy je na 2 części. Tak przygotowaną i tężejącą masą smarujemy 1 część ciasta i przykrywamy drugą. 

Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis!
    Widuje takowe od czasu do czasu na blogach, ale nigdy nie mialam odwagi wyprobowac...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabym prosić o obliczenie kcal? :) A jeśli nie, to o gramaturę w gramach :)

    OdpowiedzUsuń