Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami to jedna z najbardziej znanych zup, zaraz chyba po rosole :) Myślę jednak, że w każdym jest nieco inny przepis właśnie na taką domową zupę. Dziś zamieszczam przepis według którego przyrządza się w moim domu zupę pomidorową. Wypróbujcie, porównajcie i podzielcie się swoją opinią w komentarzach :)
Składniki:
Wykonanie:
- ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
- 2 litry wody
- 2 małe listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 marchewki
- seler
- kawałek pora
- 2 pietruszki
- 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego
- 100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
- szczypta zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- ugotowany biały ryż lub makaron
- posiekana zielona pietruszka lub koperek
Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance, kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance, kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.
Smacznego :)
* Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.
Smacznego :)
* Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.
Klasyczna pomidorowa - moja ulubiona zupka. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej.
OdpowiedzUsuńPomidorowa z makaronem, to dla mnie nr 1 wśród zup! Ta wygląda naprawdę apetycznie. :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej. :)
OdpowiedzUsuń