Strony

niedziela, 21 września 2014

Ciasteczka na piwie z powidłami

Ponad rok temu piekłam Bułki z piwem, a dziś kolejny przepis również z tym alkoholem, a mianowicie ciastka na piwie z powidłami. Ciastka z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne i baaaardzo kruche.
Polecam bo są delikatne i nie za słodkie :) A potwierdzić to mogę ja, jak również Kowal, której również bardzo smakowały :)
Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej 
  • 120 ml piwa
  • 200 g masła 
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • powidła śliwkowe lub twarda marmolada
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z przyprawą korzenną na stolnicę. Dodajemy schłodzone masło starte na tarce lub całość siekamy nożem. Wlewamy piwo i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc lub na około 12 godzin. 

Schodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy. Ostrym nożem wycinamy trójkąty (sposób postępowania przedstawiłam na rys.1). Na środek każdego trójkąta kładziemy odrobinę powideł i sklejamy brzegi ciastka. Następnie każdy róg ciastka składamy w jedną stronę (np. przeciwnie z ruchem wskazówek zegara), na każdy 1 bok i delikatnie sklejamy (rys.2). Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na rumiano ok. 20 minut. 

Smacznego :) 

Rys. 1 Sposób krojenia ciasta
Rys. 2 Sposób sklejania ciastek




Tydzień z piwem w tle
Tydzień z piwem w tle v. II
Ciasta bez miksera

3 komentarze:

  1. wyglądają fantastycznie! dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha, tak potwierdzam i polecam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne maleństwa! Muszę w końcu pokusić się o jakiś piwny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń