Strony

piątek, 12 września 2014

Murzynek z polewą czekoladową (z powidłami)

Sama nie wiem jak nazwać to ciasto. W przepisie jaki kiedyś dostałam nazywał się on "Piernik z powidłami", jednak wiem że piernik zwykle jest dość twardym ciastem ze sporą ilością miodu, no a w tym przepisie miodu brak... Wszystkim moim znajomym ciasto to zdecydowanie bardziej przypomina Murzynka, wiec nazwę postanowiłam zmienić.
Ciasto to piekłam kiedyś bardzo często, jednak zapomniałam o nim na jakiś czas, no ale nareszcie postanowiłam go zaprezentować. Niby zwykłe ciasto, a jednak jest bardzo aromatyczne i wilgotne dzięki dodatkowi powideł. Będzie wspaniałym dodatkiem do kawy czy herbaty podczas jesiennych wieczorów :) 
UWAGA!!! 
Szybko znika z talerza :)
 

Składniki (forma 25x40 cm):
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 płaskie łyżki sody
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
Polewa
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie:

Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą i kakao. Do drugiej miski wkładamy margarynę o temperaturze pokojowej, a następnie ucieramy stopniowo dodając 1 szklankę cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku, powidła, mleko i porcjami wsypujemy mąkę. Na koniec osobno ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy do masy. Pozostałą 1/2 szklanki cukru dodajemy do piany z białek, dodając cukier stopniowo po 1 łyżce, ciągle ubijając. Pianę z białek delikatnie mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C.

Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta.
 
Smacznego :)

* Murzynka opcjonalnie można przekroić i przełożyć powidłami lub dowolnym kremem. 





Z dziećmi i dla dzieci 2014
Ciacho na widelcu

7 komentarzy:

  1. Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyżby to był 'mój' murzynek???:)
    Pozdrawiam Karolina.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście że Twój :) Jeszcze kiedyś muszę dodać przepis na Budyniowca ucieranego bo tez jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja poprosze!
    Nawet bez przekladania powidlami, lub masa!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. myślę że dwie łyżeczki sody w zupełności wystarczą.

    OdpowiedzUsuń