W mojej kuchni dość często gości szpinak. Uwielbiam go w Naleśnikach, Tarcie lub w Lazanii, natomiast dziś przygotowałam pierogi ze szpinakiem :) Najczęściej używam szpinaku mrożonego, ale w sezonie oczywiście można użyć świeżego wcześniej dokładnie umytego. Polecam na obiad :)
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej (najlepiej 650)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 125 ml wody
- 450 g mrożonego szpinaku (1 opakowanie)
- 1 cebula
- 200 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- pieprz
- odrobina oliwy lub masła
Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zamrożony szpinak. Całość podsmażamy, aż do odparowania wody. Co jakiś czas mieszamy szpinak, aby odparował ale się nie przypalił. Gdy woda odparuje patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną w kostkę ser feta. Mieszamy aż do połączenia składników. Na końcu doprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Z mąki, jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie przyklejać się do stolnicy. Jeśli jest za twarde dodajemy odrobinę wody, jeśli klei się do stolnicy podsypujemy je mąką. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i wycinamy kółka za pomocą szklanki, filiżanki itp. Na każde koło nakładamy łyżeczką farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody (od wypłynięcia ok. 3 min).Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane tłuszczem, śmietaną lub jogurtem greckim.
Pierogi, które zawsze chciałam spróbować, ale jakoś nigdy nie mogłam się za nie zabrać.
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto przygotować sobie te pierożki. Jeśli nie masz czasu na zagniatanie ciasta, użyj ciasta francuskiego:)Wykonasz je zdecydowanie szybciej
OdpowiedzUsuńJakie ładne Ci wyszły :) Pierogi ze szpinakiem to jedne z moich ulubionych. Zaraz po ruskich mojej mamy i babci :)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę że Ci się podobają :) No ja tak samo bardzo lubię ruskie, jednak jestem w domu pod tym względem osamotniona, bo nikt z domowników ich nie lubi :/
OdpowiedzUsuńZamiast się chwalic, tak publicznie, to wpadłabyś na kawę z tymi pysznościami!!!! :)
OdpowiedzUsuńPrzyjadę do Ciebie jak tylko dostane wolna niedzielę :D Akurat w tą pracuję :/
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała pierogi z takim farszem! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie wpisu do akcji! :)
Pozdrawiam!
Z chęcią bym spróbowała pierogi z takim farszem! :)
OdpowiedzUsuń