Strony

niedziela, 28 września 2014

Pluszki czyli rosyjskie bułeczki

Po Syrnikach i przepysznym Serniku rosyjskim przyszedł czas na Pluszki czyli słodkie bułeczki rodem z Rosji. Przepis znalazłam u tu, a oryginał pochodzi stąd. Ja przygotowałam moje bułki w 2 wersjach. Jedne z makiem, a drugie z nadzieniem serowym. Mojemu tacie smakowały Pluszki z serem, natomiast mnie bardziej przypadły do gustu te z makiem. Bez obaw jeśli nie przepadacie za makiem czy serem. Bułki te możecie również upiec z orzechami, twardą marmoladą czy posmarowane masłem i posypane cynamonem i cukrem. Jestem pewna że każdy znajdzie coś dla siebie :)
 
Składniki (na 16 bułeczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wykonanie:

Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i majonez. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie miskę z ciastem ważymy na wadze kuchennej. Odczytujemy wartość. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie ważymy miskę. Od 1 wartości odejmujemy 2 wartość i dzielimy ją przez 16. Każdą kulkę o odpowiedniej wadze odstawiamy na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek, który smarujemy wybranym nadzieniem.

Nadzienie serowe:
  • 400 g zmielonego twarożku
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozcieramy na gładką masę.
Nadzienie orzechowe:
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 75 g cukru
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Nadzienie makowe:
  • roztopione masło
  • cukier trzcinowy lub zwykły
  • suchy mak
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
Nadzienie cynamonowe:
  • roztopione masło
  • cukier trzcinowy lub zwykły
  • cynamon
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym wcześniej z cynamonem.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w roladkę. Każdą roladkę nacinamy na środku zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce roladki zawijamy pod spód i wkładamy do środka przez wykonane nacięcie. (Patrz zdjęcie poniżej)

Gotowe bułki przekładamy na blachę oprószoną mąką. Pozostawiamy je do napuszenia na 15 - 20 minut. Piekarnik przed pieczeniem spryskujemy wodą. Bułki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.

Smacznego :)





Polecam również: 

Szkolne śniadania

3 komentarze:

  1. Chodzą za mną od dawna. Muszę w końcu zrobić, bo wyglądają genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale i tak też smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one fantazyjnie wyglądają! Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń