Po Syrnikach i przepysznym Serniku rosyjskim przyszedł czas na Pluszki czyli słodkie bułeczki rodem z Rosji. Przepis znalazłam u tu, a oryginał pochodzi stąd. Ja przygotowałam moje bułki w 2 wersjach. Jedne z makiem, a drugie z nadzieniem serowym. Mojemu tacie smakowały Pluszki z serem, natomiast mnie bardziej przypadły do gustu te z makiem. Bez obaw jeśli nie przepadacie za makiem czy serem. Bułki te możecie również upiec z orzechami, twardą marmoladą czy posmarowane masłem i posypane cynamonem i cukrem. Jestem pewna że każdy znajdzie coś dla siebie :)
Składniki (na 16 bułeczek):
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i majonez. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w roladkę. Każdą roladkę nacinamy na środku zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce roladki zawijamy pod spód i wkładamy do środka przez wykonane nacięcie. (Patrz zdjęcie poniżej)
Gotowe bułki przekładamy na blachę oprószoną mąką. Pozostawiamy je do napuszenia na 15 - 20 minut. Piekarnik przed pieczeniem spryskujemy wodą. Bułki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego :)
- 500 g mąki pszennej
- 325 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i majonez. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Po tym czasie miskę z ciastem ważymy na wadze kuchennej. Odczytujemy wartość. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie ważymy miskę. Od 1 wartości odejmujemy 2 wartość i dzielimy ją przez 16. Każdą kulkę o odpowiedniej wadze odstawiamy na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek, który smarujemy wybranym nadzieniem.
Nadzienie serowe:
|
Nadzienie orzechowe:
|
Nadzienie makowe:
| Nadzienie cynamonowe:
|
Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w roladkę. Każdą roladkę nacinamy na środku zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce roladki zawijamy pod spód i wkładamy do środka przez wykonane nacięcie. (Patrz zdjęcie poniżej)
Gotowe bułki przekładamy na blachę oprószoną mąką. Pozostawiamy je do napuszenia na 15 - 20 minut. Piekarnik przed pieczeniem spryskujemy wodą. Bułki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego :)
Polecam również:
3 komentarze:
Chodzą za mną od dawna. Muszę w końcu zrobić, bo wyglądają genialnie :)
Wyglądają wspaniale i tak też smakują :D
Ależ one fantazyjnie wyglądają! Bardzo mi się podobają :)
Prześlij komentarz